"När du öppnar locket till rakfisk-hinken skall det
sitta en fluga på väggen, om flugan ramlar ner död
på marken vet man att rakfisken är färdig för att ätas"
Då var det dags igen för den årliga rakfisken. Denna norska delikatess som enbart blir bättre för varje gång man äter den. Som tur är går den att äta inomhus tillskillnad från sin kusin i öster, surströmmingen. Vi fick inte den bästa starten på vårt rakfisklag då jag glömde att röra i chokladpuddingen vilket skulle bli efterätten, istället blev det en 4 mm svart tjock skorpa i botten (tacka vet jag teflon vid sådana missöden). Sen lyckades jag löskoka 24 ägg vilket inte var en höjdare (för vem äter 24 löskokta ägg) men det löste sig fint efter att ha slängt dem på plattan igen.
Sen gick det bara uppför. Rakfisken serverades med ägg som sagt, rödlök, gullök, gräslök, gräddfil, mandelpotatis, smör, läfsa, öl och sist men inte minst Aquavit. Men nästa år är nog tiden inne för att raka fisken själv....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar